Snurken, piepende ademhaling, woelen en draaien, te lang dutten overdag, ‘s nachts wakker worden en te weinig of te veel slapen dragen allemaal bij aan een slechte nachtrust en kunnen het risico op een beroerte vergroten, aldus een nieuwe studie .
Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat hoe meer slaapproblemen je hebt, hoe groter je risico op een beroerte.
“Het hebben van meer dan vijf van deze symptomen kan leiden tot een vijf keer groter risico op een beroerte in vergelijking met degenen die geen slaapproblemen hebben”, zei studieauteur Christine McCarthy van de Universiteit van Galway in Ierland in een verklaring.
“De bevindingen komen overeen met eerder onderzoek dat ongezonde slaap koppelt aan hoge bloeddruk en schade aan bloedvaten, wat risicofactoren zijn voor een beroerte”, zegt slaapexpert Kristen Knutson, universitair hoofddocent neurologie en preventieve geneeskunde aan de School of Feinberg Medicine aan de Northwestern University. in Chicago. Ze was niet betrokken bij het onderzoek.
Een reden kan de impact zijn van korte, gefragmenteerde slaap- en slaapstoornissen zoals slaapapneu op het vermogen van het lichaam om metabolisme, bloeddruk en ontsteking te reguleren, die risicofactoren zijn voor een beroerte, zei dr. Phyllis Zee, MD, directeur van het Centrum voor circadiane en slaapgeneeskunde aan de Northwestern Medical School, die niet betrokken was bij het onderzoek.
“Slechte slaap kan de natuurlijke bloeddrukdaling die optreedt tijdens de nachtelijke slaap verstoren en bijdragen aan hoge bloeddruk – een belangrijke risicofactor voor beroerte en hart- en vaatziekten”, zei Phyllis via e-mail. “In ander bevolkingsonderzoek zijn vergelijkbare relaties gerapporteerd tussen een slechte slaapgezondheid en aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en dementie.”
Slaapproblemen en risico op een beroerte
De studie, die woensdag in het tijdschrift Neurology is gepubliceerd, analyseerde gegevens van meer dan 4.500 mensen die deelnamen aan INTERSTROKE, een grote internationale case-control studie van patiënten die een beroerte hebben gehad.
Bijna 1.800 studiedeelnemers hadden een ischemische beroerte, het meest voorkomende type, waarbij een bloedstolsel een slagader blokkeert die naar de hersenen leidt. Nog eens 439 mensen hadden een intracerebrale bloeding waarbij slagaders of aders in de hersenen scheuren, waardoor bloedingen in het hersenweefsel ontstaan.
Studiedeelnemers werden vervolgens op leeftijd en geslacht gematcht met mensen die geen voorgeschiedenis van een beroerte hadden. Beide groepen beantwoordden vragen over slaapkwaliteit en gedrag en de twee groepen werden vergeleken.
De resultaten toonden aan dat mensen die gemiddeld minder dan vijf uur per nacht sliepen drie keer meer kans hadden op een beroerte dan degenen die zeven uur sliepen – het aanbevolen minimum voor volwassenen.
Aan de andere kant was gemiddeld meer dan negen uur slapen per nacht geassocieerd met een tweevoudige toename van het risico op een beroerte, volgens een verklaring over de studie.
De resultaten hielden stand, zelfs na aanpassingen om andere problemen uit te sluiten die tot een beroerte kunnen leiden, waaronder depressie , alcoholmisbruik, roken en gebrek aan lichaamsbeweging, aldus het onderzoek.
Het hebben van slaapapneu – een aandoening waarbij mensen meerdere keren per uur stoppen met ademen – werd in verband gebracht met een drievoudige toename van het risico op een beroerte, aldus de verklaring.
“Slaapapneu kan wegen veranderen die betrokken zijn bij het reguleren van stollingsfactoren die het risico op beroertes kunnen verhogen,” zei Phyllis.
Snurken of snuiven, wat tekenen kunnen zijn van onbehandelde slaapapneu, toonde ook een risico. Mensen die snurken hebben 91% meer kans op een beroerte, terwijl degenen die snurken bijna drie keer meer kans hebben op een beroerte dan degenen die dat niet doen.
Dutten was ook een risicofactor, aldus de verklaring. Mensen die gemiddeld meer dan een uur een dutje deden, hadden 88% meer kans op een beroerte dan degenen die geen dutje deden. Het nemen van een gepland dutje van minder dan een uur was echter niet geassocieerd met een verhoogd risico op een beroerte, aldus de studie.
Het is belangrijk op te merken dat onderzoek alleen een verband kan aantonen tussen slaapproblemen en beroerte, niet oorzakelijk verband, zei Andrew Freeman, directeur van cardiovasculaire preventie en welzijn bij National Jewish Health in Denver.
“De vraag blijft: is slechte slaap de oorzaak? Of wordt het simpelweg geassocieerd met een reeks slechte gezondheidsgewoonten waardoor iemand een hoger risico op een beroerte zou lopen?”, vroeg Freeman, die niet betrokken was bij het onderzoek.
“Hebben ze veel stress? Drinken ze enorme hoeveelheden cafeïne en slapen ze dan niet? Misschien krijgen ze niet genoeg lichaamsbeweging, en we weten dat lichaamsbeweging slaap van goede kwaliteit bevordert,” zei Freeman. “Het is moeilijk om alle bijdragende factoren aan te wijzen.”
Wat moeten we doen
Het beoefenen van een goede slaaphygiëne , gezond eten en regelmatig sporten zijn allemaal belangrijke manieren om de negatieve impact van slaapstoornissen te verminderen en uw cardiovasculaire en beroerterisico te verlagen, zei Freeman.
“Wat ik mensen altijd vertel, is dat ongeveer zeven uur ononderbroken slaap per nacht wordt geassocieerd met minder hart- en vaatziekten”, zei hij.
Het is belangrijk om er een prioriteit van te maken om elke nacht regelmatig zeven tot acht uur ononderbroken te slapen, zei Phyllis. Dit betekent elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, zelfs in het weekend .
“Regelmatige blootstelling aan licht ‘s morgens en’ s middags kan ook de slaapkwaliteit verbeteren”, zei ze, eraan toevoegend dat iedereen die lijdt aan snurken, slapeloosheid of overmatige slaperigheid overdag een slaapspecialist moet raadplegen.
De slaapkamer mag alleen worden gebruikt om te slapen en intimiteit, voegde Freeman eraan toe.
“Blijf daar niet tv kijken of boeken lezen of daar werken,” zei hij. “Houd een notitieboekje bij je bed, zodat je, als je midden in de nacht wakker wordt, kunt opschrijven wat er in je opkomt. Verdrijf alle zorgen die je hebt door erover na te denken en doe je best om dingen los te laten.
Drink geen alcohol of eet minstens drie uur voordat je naar bed gaat om maagklachten te voorkomen die je wakker kunnen maken, stelde Phyllis voor.
“Het is ook belangrijk om te oefenen, bij voorkeur ‘s ochtends”, voegde Freeman eraan toe. “De enige echte remedie die altijd werkt, is het verbeteren van iemands levensstijl met gezond gedrag.”
Leave a Reply