Wat veroorzaakt nierstenen, die Tarcísio de Freitas beïnvloeden

Nierstenen worden gevormd door in de urine aanwezige kristallen die zich ophopen en de zogenaamde nierbeschadiging vormen. Volgens de Brazilian Society of Urology (SBU) hebben de meeste een calciumcomponent. De ziekte treft ongeveer 12% van de mannen en 6% van de vrouwen.

De gouverneur van São Paulo, Tarcísio de Freitas (Republikeinen), onderging dinsdag een spoedoperatie om een ​​niersteen te verwijderen in een Londens ziekenhuis (28).

Een van de symptomen is een plotselinge, intense pijn die de lumbale regio bereikt en zich verspreidt naar de voorste buik, meestal aan één kant van het lichaam. Sommige patiënten kunnen het gevoel hebben dat de blaas niet leeg raakt, naast misselijkheid en braken. In deze gevallen is er geen comfortabele houding voor de patiënt, die geagiteerd blijft door de krampen.

Stenen in de nieren veroorzaken meestal minder intense symptomen , maar vereisen vaak behandeling. Nierkoliek treedt op als het kanaal dat urine van de nier naar de blaas afvoert, ook wel de urineleider genoemd, wordt belemmerd door een steen.

Diagnose

Tot de oorzaken en risicofactoren behoren een genetische aanleg die verband houdt met de ziekte, omgevingsfactoren zoals warm weer, een dieet rijk aan eiwitten en zout en een lage vochtinname.

Sommige verworven ziekten bevorderen ook de vorming van berekeningen, zoals: hyperparathyreoïdie (hormoon dat het calciummetabolisme reguleert) en darmontstekingsziekten , zoals de ziekte van Crohn.

“Hoewel een genetische aanleg het risico op niersteenvorming kan verhogen, kan iedereen nierstenen krijgen. Tegenwoordig is bekend dat de meeste mensen die nierstenen krijgen, zowel genetische als omgevingsfactoren hebben – de belangrijkste zijn een sedentaire levensstijl en een onevenwichtig dieet”, legt nefroloog Tamara Cunha, een specialist in niersteenpreventie, uit.

Hoewel de meeste nierstenen calciumformaties zijn, wordt calciumconsumptie niet direct in verband gebracht met het risico op vorming. “In feite weten we vandaag dat calcium uit voedsel een potentiële bondgenoot is bij de behandeling van calciumoxalaatstenen en dat strategieën om de calciuminname te beperken zowel de formaties als de gezondheid van onze botten kunnen verslechteren”, zegt de specialist.

Om de diagnose te stellen, houden artsen rekening met de medische geschiedenis en de mogelijkheid van bloedingen in de urine. De definitieve diagnose wordt gesteld door middel van een beeldvormend onderzoek. De beste methode, indien beschikbaar en er zijn geen contra-indicaties, is computertomografie van de buik, die de meeste stenen detecteert. Echografie en röntgenfoto’s van de buik kunnen ook nuttig zijn.

preventie en behandeling

Preventie bij de vorming van urinestenen kan worden gedaan door veranderingen in levensstijl. Het verhogen van de consumptie van water en natuurlijke sappen, het verminderen van zout en dierlijk eiwitrijk voedsel, regelmatige lichaamsbeweging en afvallen zijn enkele van de aanbevelingen van de Brazilian Society of Urology (SBU).

“Hydratatie is een van de basispijlers in het proces om nierstenen te voorkomen. Te veel water drinken is echter niet gunstig voor het afbreken of verdunnen van nierstenen. Het is belangrijk voldoende te drinken om de urine verdund te houden en deze hoeveelheid is beter af te stemmen op het gewicht van elk van hen. Een eenvoudige regel die volwassenen helpt, is om de benodigde vloeistofinname per dag te berekenen door 30 ml te vermenigvuldigen voor elke kg gewicht”, zegt de arts.

De behandeling kan klinisch zijn, met pijnbestrijding, met het gebruik van medicijnen die helpen bij de spontane eliminatie van tandsteen. Sommige patiënten hebben een urologische benadering nodig. Momenteel is er een breed scala aan niet-invasieve chirurgische opties met een uitstekende resolutie.

De keuze voor de meest effectieve therapie wordt individueel gemaakt, rekening houdend met aspecten als de positie en de grootte van de niersteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *