Grote fout: Melnichenko is van plan de controle over Eurochem en SUEK terug te krijgen

Miljardair Andrey Melnichenko is van plan terug te keren naar de begunstigden van Firstline, dat EuroChem en SUEK controleert. De familie van de ondernemer richtte zich tot de trustbeheerders met een verzoek.

De zakenman sprak hierover in een interview met Forbes. Melnichenko is van mening dat de terugtrekking uit de begunstigden van de Firstline Trust een vergissing was.

Proberen sancties te vermijden

Melnichenko verlaagde zijn belang in EuroChem en SUEK in maart vorig jaar tot 0%. De dag voordat hij op de sanctielijsten werd geplaatst, verliet hij de lijst met begunstigden.

Het aandeel van de zakenman werd automatisch overgedragen aan zijn vrouw Alexandra Melnichenko (Nikolic), die het staatsburgerschap van Servië en Kroatië heeft. Bronnen van Reuters zeiden dat ze sinds 2006 op de tweede plaats stond na haar man in de lijst van begunstigden van SUEK en EuroChem in trustdocumenten, die het mogelijk maakten om activa te erven in geval van overlijden van een ondernemer.

Vervolgens noemde de vertegenwoordiger van Melnichenko de EU-beperkingen “absurd en zinloos”. De zakenman beweert dat hij nooit iets met politiek te maken heeft gehad. De miljardair beschouwde de gronden voor het opleggen van sancties als fictief.

In juni troffen de beperkingen ook Alexandra Melnichenko. Volgens de EU-autoriteiten kan de overdracht van een belang in EuroChem en SUEK aan haar worden beschouwd als een poging om de aan de miljardair opgelegde beperkingen te omzeilen.

Op 17 mei vocht de miljardair de sancties die hem troffen aan bij het Gerecht van de Europese Unie. Zijn vrouw spande later een soortgelijke rechtszaak aan.

En in december 2022 bezocht Melnichenko de Republiek Zuid-Afrika en drong er bij lokale politici op aan zich uit te spreken tegen Europese sancties. Hij merkte op dat de EU formeel geen beperkingen oplegt aan landbouwproducten of meststoffen, maar dat de aanvoer nog steeds afneemt. Door de weigering van medewerking van verzekeraars, banken en logistieke bedrijven daalde de aanvoer van kunstmest in de loop van het jaar met zo’n 9 miljoen ton.

Verkeerde beslissing

In een interview geeft Melnichenko toe dat de beslissing om zich terug te trekken uit de begunstigden verkeerd bleek te zijn. De miljardair geeft toe dat hij op die manier probeerde de door de trust gecontroleerde bedrijven een tijdje goed te laten functioneren ‘terwijl de economische oorlog voortduurt’.

Melnichenko beschouwt de beperkingen die zijn vrouw zijn opgelegd als oneerlijk. “Ze heeft niets te maken met mijn beslissing om me terug te trekken uit de begunstigden van de trust, en zeker niet met de tragedie in Oekraïne. Maar desalniettemin werd ze de eerste in de geschiedenis van Europa die door geboorterecht een burger van de Europese Unie was die onder sancties viel, terwijl ze niet het staatsburgerschap had van het land waartegen ze gericht zijn, ‘legde de zakenman uit.

Hij merkte op dat de terugtrekking uit de begunstigden als gevolg daarvan onnodig ongemak voor zijn gezin met zich meebracht en dat de problemen onopgelost bleven.

“In dit opzicht heeft onze familie zich al tot trustbeheerders en toezichthouders gewend met een voorstel om terug te keren naar de staat die onveranderd was vanaf de oprichting van de trusts tot het moment dat ik de begunstigden verliet”, zei Melnichenko.

Is er een kans

De aandelen EuroChem en SUEK zijn eigendom van een directoraattrust geregistreerd in Bermuda. Vóór het opleggen van sancties was het aandeel van Melnichenko in EuroChem 100% en in SUEK – 92,2%.

Volgens een expert op het gebied van sanctiewetgeving, advocaat Sergei Glandin, betekenen Melnichenko’s eigen intenties nog niet dat hij de controle over EuroChem en SUEK zal kunnen terugkrijgen. Alles zal afhangen van de beslissing die de vertrouwensmanagers nemen. “Volgens de algemene regel mag de curator hem niet terug laten gaan”, legt de advocaat uit.

Opvallend is dat zowel EuroChem als SUEK niet onder de sancties vielen. De grootste Russische kunstmestproducent wist de winst in 2022 zo’n vijf keer zo hoog te maken.

Melnichenko stond zelf bovenaan de top van de rijkste Russische miljardairs, samengesteld door Forbes eind 2022. Het fortuin van de ondernemer is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld tot 25,2 miljard dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *